Sevärdheter

Bologna är en stad fylld av kultur och liv. Fram till tidigt 1800-tal var Bologna en av de bäst välbevarade städerna från medeltiden i Europa. 1944 led staden av omfattande bombningar, men trots det har Bologna en av Europas största historiska centrum.

Piazza Maggiore

Ett av de vackraste torgen i hela Italien. Piazza Maggiore smeknamn är ”stadens vardagsrum” och är ett härligt ställe att spendera några timmar på med bekanta. Torget var byggt någon gång under 1200-talet och har bland annat Sant Petrnio-basilikan som granne. Priserna är höga på uteserveringarna, men det kan det absolut vara värt!

Le Due Torri (De två tornen)

Mellan 1100- och 1200-talet byggdes det många torn i Bologna, kanske så många som 180. Det är inte helt säkert varför dessa torn byggdes, men en teori är att de användes av rika familjer som skydd. Någon gång under 1200-talet var många torn förstörda, och idag finns det färre än 20 torn kvar. De kändaste är ”De två tornen”: Aseinelli (97 m) och Garisenda (48 m).

Museo d’Arte Moderna di Bologna (Moderna museet)

Moderna museet i Bologna ligger i stadskärnan och är specifikt byggt för modern och experimentell konst. Museet grundades 1925 tillsammans med två andra museer: Moderna konstgalleriet i Villa delle Rose, och Morandimuseet på torget Piazza Maggiore. Det var först 1990 som Moderna museet blev en fristående enhet. Idag har museet utställningar, föreställningar och evenemang som har gett det ryktet att vara ett av Europas mest kreativa centrum för modern konst.

Basilica di San Petronio

San Petronio-kyrkan är huvudkyrka i Bologna och en av världens största kyrkor med sin 132 meter i längd och 60 m i bredd. Den rymmer häpnadsväckande 28 000 personer och är tillägnad St Petronius, som var biskop i Bologna under 400-talet. San Petronio-kyrkan började byggas 1388 och hela bygget pågick under århundraden.

Basilica di San Domenico

En annan av Bolognas största och populära kyrkor. Inne i kyrkan ligger reliker av helgonet St Dominic, som var grundare till munkordern Dominikanerna. Kyrkan började byggas kort tid efter helgonets död. Mellan 1728 och 1732 restaurerades insidan av kyrkan av arkitekten Carlo Francesco Dotti. Inuti kyrkan finns bland annat verk av konstnärerna Nicolò Pisano och Michelangelo.

Teatro Comunale di Bologna

En av Italiens äldsta och viktigaste teatrar och centrum för Bolognas kulturliv. Under säsongen mellan november och april spelas det åtta operor med sex föreställningar. Teatern är designad av arkitekten Antonio Galli Bibiena och var invigd med Wagners Gluck-opera.