Bil och motor

Om du är bilälskare, eller till och med bara lite intresserad av bilar, är Bologna rena guldgruvan för dig. Du kan besöka bilmässan Bologna Motorshow eller gå på någon de fantastiska bilmuseer som finns i området.

I, och i närheten, av staden ligger tre museer som du bara inte får missa: Ducatimuseet, Lamborghinimuseet och Ferrarimuseet. Förutom dessa tre museer kan du bland annat besöka andra italienska biltillverkare som anrika Maserati eller uppstickaren Pagani.

Ducatimusset

Ducati är ett privatägt, klassiskt och italienskt motorcykelmärke som är mycket framgångsrikt i motorsport med racingmotorcyklar. Motorcykeltillverkaren har sitt säte i Bologna och startade 1926, men tillverkade annat än motorcyklar till en början. För att få ut det mesta av Ducatimuseet kan du gå med i organiserade guidade turer. Det härliga är inträdet till museet är helt gratis!

Lamborghinimuseet

Nästa stopp är superbilstillverkaren nummer ett. Lamborghini gör konst av biltillverkning och fast biltillverkaren är ägd av tyska Audi idag, är bilarna fortfarande 100% Lamborghini – snabb och sexig italiensk råbiff. Lamborghinimuseet ligger i närliggande staden Sant’Agata, ungefär 35km ifrån Bologna, och öppnade 2001.

Ferrarimuseet

I Maranello, en stad strax utanför Modena, ligger Ferrarimuseet. Det ligger i anslutning till Ferrarifabriken men har sin egna separata byggnad. Museet öppnade 1990 och är imponerande 2 500 m2 stort.

Ferrari är ett av världens mest mytomspunna varumärken och definitionen av den ultimata italienska sportbilen. Ferrari är religion i Italien och bilarna är helgon. Den italienska sportbilstillverkaren är känd för både sina triumfer i Formel 1 och sportvagnsrace. Och självklart p.g.a. sina vackra, dyra och snabba gatbilar.