Frågor & Svar

Undrar du något om Bologna eller inför din resa dit? Vi hjälper dig med dina frågor! Här publicerar vi de vanligaste frågorna vi fått från våra besökare tillsammans med svar.

Kan ni ge mig lite snabbfakta om Bolognas universitet?
Bolognas universitet är ett av Europas äldsta universitet och består av 23 fakulteter och ca 100 000 studenter. Verksamheten började antagligen någon gång under 1000-talet. Bolognas universitet har legat i topp 200 i listan över de bästa universiteten i världen tre år i rad.

Jag tänkte åka till en kompis i Bologna och passa på att shoppa. Har ni tips?
Det är en viss butikskultur i Bologna, så vi rekommenderar att du verkligen letar runt i alla butiker du hittar – stora som små. Priserna kan skilja sig enormt mellan butiker på samma varor, så det lönar sig att leta runt. Det finns allt från billiga småbutiker till de mest exklusiva märkesbutikerna.

Är det lätt att ta sig fram på cykel i Bologna?
Bologna är en relativt cykelvänlig stad och att cykla är väldigt populärt bland invånarna. Du kan hitta cykeluthyrningar runt om i staden och priserna är inte så farliga. Det finns gott om cykelbanor, men det finns en hel del cykeltjuvar så lås cykeln ordentligt.

Jag har hört om valven i Bologna. Vad är det?
Valven ligger över trottoarerna i Bologna och är tillsammans 40 kilometer långa. Det ursprungliga skälet till att valven byggdes var för att kunna bygga ut husen i staden. Idag hör valven till arkitekturhistoria i Bologna.

Har de siesta i Bologna också?
Ja det existerar i även i Bologna. Affärer och liknande stänger runt lunch och sedan är siestan mellan klockan ett och halv fyra. Många har även kvällsöppet.