Om Bologna

Bologna är en anrik och historisk stad i norra Italien som erbjuder kultur och magnifik italiensk gastronomi. Staden har ungefär 400 000 invånare och är en av de rikaste städerna i hela Italien. På senare år har det blivit ett mycket populärt resmål för ickeitalienska resenärer.
bologna_500x282

 

Bolognas historiska stadskärna är en av de största i hela Europa, efter Venedig, och det finns massor av byggnader som härstammar från medeltiden, renässansen och barocken. Bologna är en av de mest utvecklade städerna i Italien och räknas till en av toppstäderna när det kommer till livskvalité. År 2000 vart Bologna utsett till kulturhuvudstad i Europa.

Universitetsstad kan man kalla Bologna. Den norditalienska staden är säte för det äldsta universitetet i Europa, som är från år 1088. Universitetet var mycket viktigt för europeisk intellektuell utveckling under medeltiden. Som i de flesta andra italienska universitetsstäder så finns det massor av vacker graffiti, men den nya borgmästaren som blev vald 2009 har planer att städa bort konsten.

En av de mest tragiska händelserna i modern tid i Bologna ägde rum den 2 augusti 1980. En bomb detonerade på Bolognas järnvägsstation och dödade 86 personer, och ca 200 skadades.

Klimat och väder

Vädret är riktigt fint och behagligt i Bologna. Somrarna är varma med medeltemperaturer kring 25 till 30 grader på dagarna, och ca 15-20 grader på nätterna. Mellan december och mars går temperaturerna under noll, men det regnar sällan under vinterperioden. Det regnar å andra sidan till och med mindre under sommarperioden. Det regnar som mest under tidig vår och sen höst. Bra perioder att besöka Bologna är under sen maj, tidig juni eller september. På så sätt undviker du både regn, för kallt eller för varmt väder och den värsta turistinvasionen.

Ta sig till Bologna

Det går flyg till Bolognas officiella flygplats Guglielmo Marconi International Airport, som är en av Europas snabbast växande flygplatser. Bl.a. lågprisbolaget Ryanair har flygningar till Bologna. Transport med buss från flygplatsen till centrum går på ca €5. Föredrar du taxi kostar det dig ca €15.

Andra alternativ är tåg, buss eller bil, men vi rekommenderar utan tvekan att du tar flyget. Det är snabbare, enklare och billigare!