Mat & Dryck
Bologna är en fantastisk stad när det kommer till att erbjuda genuin och traditionell kost från området. Maten håller en genomgående hög kvalité, du kommer därför ha det lätt att hitta restauranger som serverar mat som är bra nog även för den krävande gästen.
I Italien är Bologna ansett som en förebild för det bästa av det Italienska köket. Rätterna baseras ofta på kött och ost av olika slag. Prosciutto, mortadella och salami är exempel på populära italienska köttvaror gjorda på fläsk som invånarna i Bologna ofta äter. Bolognese-sås (köttfärssåsvariant), som vi i Sverige ofta äter, fick sitt namn från staden Bologna.
Italienarna äter ofta tre mål om dagen: colazione (frukost), pranzo (lunch) och cena (middag). En måltid i Italien är ett sätt att föra samman och skapa gemenskap med sin familj och vänner. Under högtider kan en måltid vara i flera timmar.
Exempel på matställen i Italien
Det finns många olika typer av restauranger i Italien och de har alla sin egen roll som de håller sig vid.
Caffé – Serveras mest dryck och varianter på kaffe, samt enklare mat som panini. Öppettiderna är för det mesta från morgon till 22.00.
Osteria – Lokala restauranger som är inriktade på mattraditioner från sitt område. De har ofta kvälls- och nattöppet.
Paninoteca – Små smörgåsbutiker där du kan köpa lättare mat när du är på språng.
Pizzeria – Enkla och sagolikt goda italienska pizzor är bakade i vedugn, och är en av Italiens kändaste specialiteter.
Ristorante – Helt enkelt en restaurang som serverar skickligt utförd matlagning.
Spaghetteria – Ett matställe som mestadels erbjuder pasta av olika slag.
Trattoria – En restaurang som i många fall är familjedriven, vilket ger låga priser och en hemtrevlig atmosfär.
Även när det kommer till typ av kök så har inte Italien ett enhetigt kök, utan olika områden i Italien har olika specialiteter. En orsak kan vara influenser från närliggande länder. I norra Italien äter de generellt sett mildare och bastantare mat, inspirerat från Österrike. Södra delen av Italien är mer förtjusta i pasta, olivolja, örter etc.
Kända italienska maträtter
- Bruschetta (bröd)
- Ciabatta (bröd)
- Pizza
- Minestrone (soppa)
- Lasagne (pasta)
- Spaghetti Bolognese (pasta)
- Ravioli (pasta)
- Risotto (ris)
- Tiramisu (efterrätt)